Ο πολύτιμος καρπός του ελαιόδεντρου αποτελεί βάση της μεσογειακής διατροφής και δεσπόζει καθημερινά σε πολλά τραπέζια ελληνικών οικογενειών. Σύμφωνα με αποδεδειγμένα αποτελέσματα ερευνών, η καθημερινή κατανάλωση ελιάς και παρθένου ελαιόλαδου έχει ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά.

Γιατί να επιλέξετε την ελιά και το ελαιόλαδο στην καθημερινή διατροφή σας:

1) Βοηθάει στην μείωση του σωματικού βάρους.

Η ελιά και ο φυσικός χυμός της, το ελαιόλαδο, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, το οποίο αποτελείται κυρίως από μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, που είναι πολύ ωφέλιμα για την ανθρώπινη υγεία. Τα μονοακόρεστα λιπαρά αντικαθιστούν τα βλαβερά κορεσμένα λιπαρά οξέα και η κατανάλωση τους πριν από το φαγητό έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το αίσθημα της όρεξης και ενισχύει τον μεταβολισμό. Συχνά υπάρχει η λανθασμένη εντύπωση ότι η κατανάλωση τους αυξάνει το βάρος λόγω της περιεκτικότητάς τους σε λιπαρά. Στην πραγματικότητα, ο μέσος όρος θερμίδων της ελιάς είναι ιδιαίτερα χαμηλός: 10 μικρές ελιές περιέχουν 50 θερμίδες, 3 μεγάλες ελιές 30 θερμίδες ενώ 100 gr ελιάς αντιστοιχούν σε 100 θερμίδες. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι όλες οι ελιές δεν είναι ίδιες, διαφορετική ποικιλία ελιάς έχει και διαφορετική θερμιδική αξία και διαφορετικά θρεπτικά στοιχεία. Οι θερμίδες του ελαιόλαδου αντιστοιχούν σε 884 ανά 100gr .

 

2) Συμβάλλει στην ενίσχυση του νευρικού συστήματος, της εγκεφαλικής λειτουργίας και βελτίωση της μνήμης κατά 25%. Αυτό οφείλετε στην υψηλή ποσότητα βιταμινων Β1, Β6, Β12, τα καλά λιπαρά και στις φαινόλικές ενώσεις που περιέχουν. Παράλληλα, μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης νοσημάτων όπως το Αλτσχαιμερ, νευρολογικών διαταραχών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

 

3) Έχουν σημαντική αντικαρκινική δράση. Τα αντιοδειξειδωτικά που περιέχονται στο ελαιόλαδο και τις ελιές, ιδιαίτερα στις μαύρες, και η πολυφαινόλη υδροξυροσόλη καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα, μειώνει τις επιπτώσεις των όγκων και αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό τους.

 

4) Αποτελούν σημαντικό «εχθρό» της χοληστερίνης. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η καθημερινή κατανάλωση τους μειώνει σημαντικά τα επίπεδα της «κακής» χοληστερίνης και αυξάνει αντίστοιχα τα ποσοστά «καλής» χοληστερίνης.

 

5) Μειώνουν τον κινδύνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτωνλόγω των φαινόλων υδροξυτυροσόλη και τυροσόλη που έχουν καρδιοπροστατευτική δράση, του ελαϊκού οξέος αλλά και των αντιοξειδωτικών που περιέχουν, που περιορίζουν τις βλάβες των κυττάρων του ανθρώπινου σώματος.

 

6) Οι ελιές και το ελαιόλαδο αποτελούν σημαντική πηγή σιδήρου (π.χ. ένα φλιτζάνι ελιές έχει 4,4 mg) που συμβάλλει στην καλή λειτουργία του αίματος και ενίσχυει την διατροφή ατόμων με σιδηροπενική αναιμία και έλλειψη σιδήρου.

 

7) Κλινικά δεδομένα έχουν δείξει ότι οι θρεπτικές ουσίες των ελαιοκαρπών και του παρθένου ελαιόλαδου περιορίζουν τις αυξομειώσεις της αρτηριακής πίεσης.

 

8) Βοηθούν στην καλή υγεία των ματιών λόγω της βιταμίνης Α’ που περιέχουν.

 

9) Διατηρούν την καλή υγεία του δέρματος και των μαλλιών. Η υψηλή ποσότητα βιταμίνης Ε’ βοηθάει στην ανάπλαση των κυττάρων του δέρματος, προστατεύοντας έτσι από την πρόωρη γήρανση και την εμφάνιση ρυτίδων κατά 20% ενώ θεραπεύει και παθήσεις του δέρματος όπως το έκζεμα. Παράλληλα, ο φυσικός χυμός της ελιάς, το ελαιόλαδο, συμβάλλει στην βελτίωση της υφής και τον περιορισμό της ξηρότητας του δέρματος και του τριχωτού της
κεφαλής .

 

10) Το ελαιόλαδο συμβάλλει στην ταχύτερη επούλωση εγκαυμάτων και τραυμάτων. Τα θρεπτικά συστατικά του
λειτουργουν ανασταλτικά στην μόλυνση της πληγής και ανακουφίζουν το δέρμα σε περιπτώσεις φλεγμονής.