ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Βασίλισσα της Ελληνικής μεσογειακής διατροφής και αγαπημένο τρόφιμο των Ελλήνων, η ελιά και το ελαιόλαδο θεωρούνται υπερτροφή λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε θρεπτικά συστατικά. Αποτελούν σημαντική πηγή ωφέλιμων μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, αντικαθιστώντας τα βλαβερά κορεσμένα λιπαρά τα οποία είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για τον ανθρώπινο οργανισμό.Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα συμβάλλουν στην μείωση της «κακής» χοληστερίνης και η συχνή κατανάλωση τους μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Το ποσοστό των υδατανθράκων είναι μηδαμινό, φτάνοντας το 4-6% της συνολικής περιεκτικότητας.

 

Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α που συμβάλλει στην διατήρηση της καλής υγείας των ματιών, βιταμίνη Ε που παρέχει υψηλή αντιοξειδωτική δράση ενώ περιέχουν και σημαντικές ποσότητες βιταμινών Β1, Β6 και Β12 που ενισχύουν το νευρικό σύστημα, την μνήμη και τον μεταβολισμό. Η ελιά και το ελαιόλαδο είναι εμπλουτισμένα με μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ο σίδηρος που συμβάλλει στην καλή λειτουργία του αίματος, το ασβέστιο και ο φώσφορος για γερά οστά και δόντια, ο χαλκός που βοηθάει στην παραγωγή κολλαγόνου, το μαγγάνιο και το κάλιο που είναι απαραίτητο για την ομαλή κατάσταση του καρδιαγγειακού συστήματος. Εμπεριέχουν πολύτιμες πολυφαινολικες ενώσεις όπως η υδρόξυτυροσόλη, η τυροσόλη και το σκουαλένιο που έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική ιδιότητα και αντικαρκινική δράση, περιορίζοντας τις βλάβες των κυττάρων του ανθρώπινου οργανισμού.

 

 

Αναφορικά με τη θερμιδική τους αξία, ο μέσος όρος θερμίδων της ελιάς είναι ιδιαίτερα χαμηλός: 10 μικρές ελιές περιέχουν 50 θερμίδες, 3 μεγάλες ελιές 30 θερμίδες ενώ 100 gr ελιάς αντιστοιχούν σε 100 θερμίδες. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι όλες οι ελιές δεν είναι ίδιες, διαφορετική ποικιλία ελιάς έχει και διαφορετική θερμιδική αξία και διαφορετικά θρεπτικά στοιχεία. Ενώ οι θερμίδες του ελαιόλαδου αντιστοιχούν σε 884 ανά 100gr.